Masło arachidowe (orzechowe)

Tłusty przysmak, który pomaga w odchudzaniu!

Orzeszki arachidowe (nazywane często orzeszkami ziemnymi) są owocami orzachy podziemnej. przeważnie są zaliczane do orzechów, chociaż pod względem botanicznym chodzi o roślinę strączkową. Roślina pochodzi aż z Ameryki Południowej, gdzie początkowo rosła dziko, prawdopodobnie w Peru (około 7 600 lat temu). Orzeszki arachidowe zawierają mnóstwo minerałów, których potrzebujemy przy zdrowym odchudzaniu, ale także substancje odżywcze konieczne dla wzrostu i prawidłowej funkcji mięśni.

Korzyści dla zdrowia:

  • Orzeszki arachidowe wspomagają procesy krwiotwórcze, są korzystne przy chorobach serca i skórnych.
  • Przyczyniają się też do ochrony zębów przed próchnicą.
  • Dzięki zawartości zdrowych tłuszczów obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, wzmacniają pamięć i zdolności obronne organizmu, a nawet wspomagają odchudzanie.
  • Zawierają przeciwutleniacza, które chronią komórki, tkanki i narządy. Działają korzystnie na układ nerwowy.

Witaminy i minerały: Masło orzechowe (arachidowe) zawiera wiele korzystnych witamin i minerałów, jakimi są witaminy z grupy B, witamina E, magnez, potas, cynk, mangan, fosfor. Ponadto zawiera kwas foliowy, przeciwutleniacz rezweratrol i koenzym Q10.

Kraj pochodzenia: Chiny