Raw Law with Love

Przyjazne dla środowiska, zdrowe dla organizmu człowieka

Na początku była inspiracja. Rajski ogród pełen darów natury na wyspie Jamajka zainspirował Ondrę do produkcji lodów nowych czasów. W 100% naturalnych. Bez laktozy, glutenu, stabilizatorów, barwników, wzmacniaczy smaku i bez dodatku cukru. Z najczystszych składników. Wyprodukowanych zgodnie z zasadami etyki i zrównoważonej działalności gospodarczej.

Prace rozwojowe trwały rok. Testowanie technologii, degustacje i dopracowywanie szczegółów. Zrozumienie biologii i chemii królestwa roślin. Efektem były pierwsze surowe lody BIO na świecie. W 100% zdrowe i smaczne. Przygotowane w niskiej temperaturze, o prostym składzie. Rawito Ice Dream!

Marzenie stało się rzeczywistością. Z pewnością wyraża to nazwa Rawito – połączenie słów „Ra” (egipski bóg słońca) i „Wito” (forma łacińskiego słowa vita, czyli życie).

Boski smak Rawito Ice Dream nie wynika jedynie z tego, że 100% składników to produkty BIO – przede wszystkim jest to efektem naszej pasji i entuzjazmu dla odpowiedzialnego i świadomego tworzenia lepszego świata.

Ekologia i zrównoważony rozwój

To, co jest dobre dla natury, jest dobre także dla nas. Oceniamy każde działanie, jakie podejmujemy w Rawito, by upewnić się, że jest zrównoważone i sprawdzić jaki ma wpływ na środowisko.

Wszystkie surowce, których używamy do produkcji lodów, są produktami o jakości bio. Pochodzą od odpowiedzialnych rolników, których przeważnie znamy osobiście. Ani jedno ziarno kakaowca nie było pryskane chemicznie, nie było też nawożone syntetycznymi nawozami. Większość składników jest zbieranych ręcznie i z najwyższą dbałością o glebę i zachowanie krajobrazu.

Wszystkie produkty Rawito posiadają certyfikat BIO. Minimalizujemy odpady z produkcji i konsekwentnie je segregujemy. 100% odpadów organicznych kompostujemy.

Nasz proces produkcji jest tak skonfigurowany, aby minimalizować zużycie wody. Cały czas pracujemy nad jego udoskonalaniem i szukamy sposobów, aby zaoszczędzić każdą kroplę. Przenieśliśmy produkcję do naturalnych rejonów Szumawy z własnymi źródłami mineralnymi.

Przy produkcji używamy energii z odnawialnych źródeł z firmy Nano Energies, nawet jeśli wiąże się to z wyższymi kosztami.

Opakowania lodów są w 100% wyprodukowane z nadających się do kompostowania materiałów. Zewnętrzne pudełko jest wykonane z papieru z recyklingu. Wewnętrzne, przezroczyste opakowanie jest wykonane na bazie skrobi, która jest w 100% biodegradowalna.

So the story goes

Rawito Ice Dream – lody dla nowego świata.

Rawito to inspirująca podróż w poszukiwaniu przygód. Krok po kroku tworzymy sposób na prowadzenie naszej działalności gospodarczej w sposób świadomy i korzystny. Szukamy nowego spojrzenia na to co jest, a co nie jest dobre. Zależy nam na tym, aby Rawito było w zgodzie z planetą, ludźmi i wszystkim co żyje.

Pierwsze na świecie surowe lody na patyku BIO to dopiero początek …

Icon__story_world

Nowa strona internetowa

Rawita właśnie kończy pięć lat. Ma nową stronę internetową ze sklepem internetowym i zaczyna rozsyłać lody prawie po całej Europie. Są zapakowane w suchy lód i potrafimy je dostarczyć do Państwa domów. Czy już Państwo zamówili?
Icon__story_market

BIOFACH

To największe międzynarodowe  targi produktów ekologicznych – niemieckie targi Biofach. Teraz już cały świat wie, że pierwsze lody na patyku raw nazywają się Rawito i pochodzą z Republiki Czeskiej.
no sugar

Jeszcze bliżej natury

Rawito przeprowadza się do nowego domu. Produkujemy teraz na Szumawie, z własnej wody źródlanej, w otoczeniu pięknej przyrody. W pomieszczeniach o powierzchni 1 500 m2 powstają nowe smaki i rodzą się nowe plany.
Icon__story_smajl

15 000 fanów

Rawito żyje również w sieciach społecznościowych. Świętujemy 15 000 fanów i witamy kolejnych. Konkursy, zdjęcia z imprez, nowe smaki – nasi fani wszystko wiedzą pierwsi.
Icon__Ice_dream

Wikingowie i lody na patyku?

W Europie Północnej też musieli się o nas dowiedzieć. Dlatego wybraliśmy się na targi Natural Products Scandinavia do Malmö w Szwecji, co otworzyło przed nami rynek skandynawski. Potomkowie walecznych Wikingów wymienili oręż na najlepsze na świecie ekologiczne lody na patyku raw.
Icon__story_star

Nowy produkt

Wysuszyć lody? To może przyjść do głowy tylko naszemu Ondrze. Tak powstała wspaniała przekąska przypominająca ciasteczko z dziurką – limitowana edycja Space Donutów lub liofilizowane lody w kształcie donuta.
Icon__Ice_dream

Reportaż w TV NOVA

Historią marki Rawito zaczynają się interesować media. Jak początkowy pomysł doprowadził do rozwinięcia handlu hurtowego? I jak spełnić wielkie marzenie, nie szkodząc przy tym planecie? O tym wszystkim Ondra opowiedział w programie Weekend w TV NOVA.
Icon__story_events

Wycieczki dla dzieci

Kto nie byłby ciekawy, jak produkuje się pierwsze na świecie lody na patyku bio raw? Dzieci lubią lody, a my w Rawito bardzo lubimy dzieci. Dlatego postanowiliśmy to połączyć. Organizujemy wycieczki do wytwórni dla kolonii i klas szkolnych. Zawsze dobrze się bawimy.
Icon__story_market

Rozszerzamy sieć sprzedaży

Sukcesywnie dołączają się kolejne sklepy, które chcą sprzedawać nasze lody na patyku. W 2016 roku Rawito można znaleźć już w 150 punktach sprzedaży.
Icon__story_world

… i świat się cieszy

Rawito z powodzeniem weszło na rynek w Niemczech i Wielkiej Brytanii, od tego momentu jest dostępne w sieciach Alnatura lub Planet Organic.
Icon__story_market

Wyruszamy w świat…

Wyruszamy na poszukiwania klientów w Europie. Mamy stoisko na targach Veggie World w Düsseldorfie i Natural and Organic Products w Londynie.
Icon__story_smajl

Wiemy, od kogo kupujemy

Zaczęliśmy nawiązywać kontakty osobiste z drobnymi biorolnikami w Afryce. Ghana (cashew i kokos), Madagaskar (wanilia), Tunezja (daktyle) i Wybrzeże Kości Słoniowej (ziarna kakaowe)
Icon__story_star

Prosto do klienta!

Lody rozwozimy stylowo – nabyliśmy pierwszy rower do rozwożenia Rawito z napędem solarnym. Nasz Ice Dream Bike. Jazda nim to w naszej firmie forma nagrody.
Icon__story_market

Nasze pierwsze targi

Rawito przedstawiliśmy z rozmachem na naszej pierwszej publicznej imprezie – targach Biostyl w Pradze. Poczęstowanie ludzi wspaniałymi lodami to prawdziwa radość. I zainteresowanie było wielkie.
Icon__story_machine

Bez maszyn nie ruszymy

Popyt rósł szybko, dlatego potrzebowaliśmy lepszego sprzętu. Wyprodukowanie 1000 lodów na patyku dziennie wymaga już specjalnej technologii.
Icon__Ice_dream

Pierwsza manufaktura

Ondra zabrał się  za realizację swojego marzenia na całego.  Do produkcji krótkoseryjnej wynajął swoje pierwsze pomieszczenie – 120 m2 w Všestarach pod Pragą. Tu powstały pierwsze smaki Rawito i stąd powędrowały do pierwszych klientów.
Icon__story_star

… nazywa się Rawito!

Rawito jest połączeniem słów Ra (egipski bóg Słońca) i Wito (forma łacińskiego słowa vita, czyli „życie”). Rawito to pierwsze na świecie lody na patyku raw w jakości bio.
Icon__Ice_dream

Powstały pierwsze lody na patyku…

W efekcie skomplikowanego rozwoju procesu technologicznego i produkcyjnego Ondra osiągnął wyśniony cel – zaczął ręcznie produkować lody na patyku raw, o których marzył. Smaczne, zdrowe i wytworzone zgodnie z zasadami etycznej działalności gospodarczej i zrównoważonej produkcji. Bez dodatku cukru, tłuszczu i stabilizatorów. 
Icon__story_star

Na początku był pomysł

Nasz założyciel Ondra kocha podróże. Kocha też ludzi, słońce i przyrodę. To wszystko podczas podróży na Jamajkę połączyło mu się w jeden pomysł. Wyprodukować lody z najczystszych surowców na naszej planecie. Najsmaczniejsze, najprawdziwsze i pełne słońca. Po prostu lody na patyku raw.

Basically Raw

“Ice Dream” – pierwsze surowe lody BIO na świecie

Rawito to wyjątkowa marka, bazująca na wyjątkowej koncepcji. Nasze produkty zawierają wyłącznie surowce „raw” pochodzenia roślinnego w jakości bio. Czyli albo są świeże, albo poddane obróbce w niewysokiej temperaturze do 42°C. Dzięki temu ich własności odżywcze i jakość enzymatyczna zostają zachowane.

Icon__Chemicals

Bez chemii

Produkty Rawito są wytwarzane bez barwników, syntetycznych stabilizatorów i konserwantów.
Icon__Dairy

Bez laktozy

Przy produkcji nie są wykorzystywane żadne surowce pochodzenia zwierzęcego ani produkty mleczne.
Icon__GMO

Bez GMO

Pracujemy tylko z żywnością czystą genetycznie.
Icon__Eco_energy

Ekologiczny proces produkcyjny

Nasze lody są produkowane ręcznie z wykorzystaniem energii ze źródeł odnawialnych Nano Energies. Wszystkie odpady są likwidowane przy minimalnym oddziaływaniu na środowisko, przeważnie poprzez kompostowanie.
Icon__Vegan

Vegan

Wykorzystujemy wyłącznie wysokiej jakości surowce raw pochodzenia roślinnego.
no sugar

Certyfikaty BIO

Nasze produkty są certyfikowane przez firmę Biokont w zakresie standardów europejskich.

Standards & Certificates

Farmer friendly

Wspieramy działalność farm rodzinnych na drugim końcu świata

Zależy nam na jakości, dlatego wybieramy tylko najlepsze bioskładniki, pochodzące z ich naturalnego środowiska. Znamy dostawców poszczególnych składników, nawet jeśli są z drugiego końca świata. 80% naszych dostawców to małe gospodarstwa rolne lub przedsiębiorstwa rodzinne w Afryce. W ten sposób pomagamy w naturalnym rozwoju warunków pracy tam, gdzie rodzą się podstawy naszego produktu.

Masło arachidowe (orzechowe)

GrowTech, Egipt

U naszego egipskiego dostawcy mamy bioplantację, biouprawę i bioprzetwórstwo orzechów arachidowych. Doskonale kontrolowany na każdym kroku proces dla zdrowej planety.

Czekolada

Kokoa Kamili, Tanzania

Producent najlepszego kakao w Tanzanii, dodatkowo uprawianego organicznie, z wielką dbałością o czystość gleby, wody i dobre życie drobnych rolników. Mówią, że: „Jeśli coś jest dobre dla miejscowych farmerów, jest też dobre dla kakao.” I rozumieją przez to także zdrowe środowisko.

Maca

Merrill Natura, Peru

Dostawca typowych peruwiańskich roślin uprawianych organicznie, z poszanowaniem przyrody i szacunkiem dla lokalnych mieszkańców. Życzeniem Merrill Natura jest dawanie przykładu innym farmerom, jak uczciwie i w sposób zrównoważony podchodzić do środowiska.

Kokos

Truecoco, Ghana

Z Ghany sprowadzamy najlepsze kokosy, jakie znaleźliśmy na świecie. Są tu uprawiane w certyfikowanej jakości BIO, a proces produkcyjny jest dopilnowany w najdrobniejszych szczegółach. Pracują tutaj uśmiechnięci i zadowoleni ludzie, którzy otrzymują uczciwą płacę za swoją pracę.

Orzechy cashew (nerkowca)

Farma Mimcashew, Ghana

Rodzinna farma, która uprawia orzechy cashew w jakości BIO na granicy lasu deszczowego i sawanny. Sympatyczni ludzi, których marzeniem jest zdrowa i silna ziemia.

Orzechy laskowe

Altalanga Acianda Agricola, Włochy

Na tej biofarmie mówią, że „uprawiają swoją ukochaną ziemią w nowym duchu dla nowych pokoleń”. Badają nowe sposoby, jak w sposób zrównoważony i ekologiczny uprawiać orzechy laskowe. I udaje się im wspaniale.

Daktyle

Farma Doudjebel, Tunezja

Certyfikowana biofarma, która za swoją misję uważa nauczenie świata, że daktyle są skarbnicą zdrowego naturalnego pożywienia. Soczystą i słodką perłą każdego nakrytego stołu.

Wanilia

The Madagascar Vanilla Company

Ręcznie zbierana i starannie kontrolowana wanilia z biofarmy Vanilla Company na Madagaskarze. Jej motto: „Nie zadowalaj się w życiu niczym mniej niż najlepszą wanilią na świecie.“

Migdały

Italian Almond, Włochy

„Każdy powinien dać z siebie światu to, co najlepsze. My dajemy migdały w jakości BIO, dojrzałe we włoskim słońcu, na zdrowej glebie bez chemii i starannie codziennie przetwarzane przez nas, ludzi.“

Baobab

B´Ayoba, Zimbabwe

Baobab pochodzący od miejscowych drobnych rolników, uprawiany w jakości BIO. Z uwzględnieniem zrównoważonego rozwoju i dobrych warunków życia tych, którzy troszczą o rośliny od nasionka po olej w butelce.