Raw Law with Love

Przyjazne dla środowiska, zdrowe dla organizmu człowieka

Na początku była inspiracja. Rajski ogród pełen darów natury na wyspie Jamajka zainspirował Ondrę do produkcji lodów nowych czasów. W 100% naturalnych. Bez laktozy, glutenu, stabilizatorów, barwników, wzmacniaczy smaku i bez dodatku cukru. Z najczystszych składników. Wyprodukowanych zgodnie z zasadami etyki i zrównoważonej działalności gospodarczej.

Prace rozwojowe trwały rok. Testowanie technologii, degustacje i dopracowywanie szczegółów. Zrozumienie biologii i chemii królestwa roślin. Efektem były pierwsze surowe lody BIO na świecie. W 100% zdrowe i smaczne. Przygotowane w niskiej temperaturze, o prostym składzie. Rawito Ice Dream!

Marzenie stało się rzeczywistością. Z pewnością wyraża to nazwa Rawito – połączenie słów „Ra” (egipski bóg słońca) i „Wito” (forma łacińskiego słowa vita, czyli życie).

Boski smak Rawito Ice Dream nie wynika jedynie z tego, że 100% składników to produkty BIO – przede wszystkim jest to efektem naszej pasji i entuzjazmu dla odpowiedzialnego i świadomego tworzenia lepszego świata.

Ekologia i zrównoważony rozwój

To, co jest dobre dla natury, jest dobre także dla nas. Oceniamy każde działanie, jakie podejmujemy w Rawito, by upewnić się, że jest zrównoważone i sprawdzić jaki ma wpływ na środowisko.

Wszystkie surowce, których używamy do produkcji lodów, są produktami o jakości bio. Pochodzą od odpowiedzialnych rolników, których przeważnie znamy osobiście. Ani jedno ziarno kakaowca nie było pryskane chemicznie, nie było też nawożone syntetycznymi nawozami. Większość składników jest zbieranych ręcznie i z najwyższą dbałością o glebę i zachowanie krajobrazu.

Wszystkie produkty Rawito posiadają certyfikat BIO. Minimalizujemy odpady z produkcji i konsekwentnie je segregujemy. 100% odpadów organicznych kompostujemy.

Nasz proces produkcji jest tak skonfigurowany, aby minimalizować zużycie wody. Cały czas pracujemy nad jego udoskonalaniem i szukamy sposobów, aby zaoszczędzić każdą kroplę. Przenieśliśmy produkcję do naturalnych rejonów Szumawy z własnymi źródłami mineralnymi.

Przy produkcji używamy energii z odnawialnych źródeł z firmy Nano Energies, nawet jeśli wiąże się to z wyższymi kosztami.

Opakowania lodów są w 100% wyprodukowane z nadających się do kompostowania materiałów. Zewnętrzne pudełko jest wykonane z papieru z recyklingu. Wewnętrzne, przezroczyste opakowanie jest wykonane na bazie skrobi, która jest w 100% biodegradowalna.

So the story goes

Rawito Ice Dream – lody dla nowego świata.

Rawito to inspirująca podróż w poszukiwaniu przygód. Krok po kroku tworzymy sposób na prowadzenie naszej działalności gospodarczej w sposób świadomy i korzystny. Szukamy nowego spojrzenia na to co jest, a co nie jest dobre. Zależy nam na tym, aby Rawito było w zgodzie z planetą, ludźmi i wszystkim co żyje.

Pierwsze na świecie surowe lody na patyku BIO to dopiero początek …

Icon__story_world

Nowa strona internetowa

Rawita właśnie kończy pięć lat. Ma nową stronę internetową ze sklepem internetowym i zaczyna rozsyłać lody prawie po całej Europie. Są zapakowane w suchy lód i potrafimy je dostarczyć do Państwa domów. Czy już Państwo zamówili?
Icon__story_market

BIOFACH

To największe międzynarodowe  targi produktów ekologicznych – niemieckie targi Biofach. Teraz już cały świat wie, że pierwsze lody na patyku raw nazywają się Rawito i pochodzą z Republiki Czeskiej.
no sugar

Jeszcze bliżej natury

Rawito przeprowadza się do nowego domu. Produkujemy teraz na Szumawie, z własnej wody źródlanej, w otoczeniu pięknej przyrody. W pomieszczeniach o powierzchni 1 500 m2 powstają nowe smaki i rodzą się nowe plany.
Icon__story_smajl

15 000 fanów

Rawito żyje również w sieciach społecznościowych. Świętujemy 15 000 fanów i witamy kolejnych. Konkursy, zdjęcia z imprez, nowe smaki – nasi fani wszystko wiedzą pierwsi.
Icon__Ice_dream

Wikingowie i lody na patyku?

W Europie Północnej też musieli się o nas dowiedzieć. Dlatego wybraliśmy się na targi Natural Products Scandinavia do Malmö w Szwecji, co otworzyło przed nami rynek skandynawski. Potomkowie walecznych Wikingów wymienili oręż na najlepsze na świecie ekologiczne lody na patyku raw.
Icon__story_star

Nowy produkt

Wysuszyć lody? To może przyjść do głowy tylko naszemu Ondrze. Tak powstała wspaniała przekąska przypominająca ciasteczko z dziurką – limitowana edycja Space Donutów lub liofilizowane lody w kształcie donuta.
Icon__Ice_dream

Reportaż w TV NOVA

Historią marki Rawito zaczynają się interesować media. Jak początkowy pomysł doprowadził do rozwinięcia handlu hurtowego? I jak spełnić wielkie marzenie, nie szkodząc przy tym planecie? O tym wszystkim Ondra opowiedział w programie Weekend w TV NOVA.
Icon__story_events

Wycieczki dla dzieci

Kto nie byłby ciekawy, jak produkuje się pierwsze na świecie lody na patyku bio raw? Dzieci lubią lody, a my w Rawito bardzo lubimy dzieci. Dlatego postanowiliśmy to połączyć. Organizujemy wycieczki do wytwórni dla kolonii i klas szkolnych. Zawsze dobrze się bawimy.
Icon__story_market

Rozszerzamy sieć sprzedaży

Sukcesywnie dołączają się kolejne sklepy, które chcą sprzedawać nasze lody na patyku. W 2016 roku Rawito można znaleźć już w 150 punktach sprzedaży.
Icon__story_world

… i świat się cieszy

Rawito z powodzeniem weszło na rynek w Niemczech i Wielkiej Brytanii, od tego momentu jest dostępne w sieciach Alnatura lub Planet Organic.
Icon__story_market

Wyruszamy w świat…

Wyruszamy na poszukiwania klientów w Europie. Mamy stoisko na targach Veggie World w Düsseldorfie i Natural and Organic Products w Londynie.
Icon__story_smajl

Wiemy, od kogo kupujemy

Zaczęliśmy nawiązywać kontakty osobiste z drobnymi biorolnikami w Afryce. Ghana (cashew i kokos), Madagaskar (wanilia), Tunezja (daktyle) i Wybrzeże Kości Słoniowej (ziarna kakaowe)
Icon__story_star

Prosto do klienta!

Lody rozwozimy stylowo – nabyliśmy pierwszy rower do rozwożenia Rawito z napędem solarnym. Nasz Ice Dream Bike. Jazda nim to w naszej firmie forma nagrody.
Icon__story_market

Nasze pierwsze targi

Rawito przedstawiliśmy z rozmachem na naszej pierwszej publicznej imprezie – targach Biostyl w Pradze. Poczęstowanie ludzi wspaniałymi lodami to prawdziwa radość. I zainteresowanie było wielkie.
Icon__story_machine

Bez maszyn nie ruszymy

Popyt rósł szybko, dlatego potrzebowaliśmy lepszego sprzętu. Wyprodukowanie 1000 lodów na patyku dziennie wymaga już specjalnej technologii.
Icon__Ice_dream

Pierwsza manufaktura

Ondra zabrał się  za realizację swojego marzenia na całego.  Do produkcji krótkoseryjnej wynajął swoje pierwsze pomieszczenie – 120 m2 w Všestarach pod Pragą. Tu powstały pierwsze smaki Rawito i stąd powędrowały do pierwszych klientów.
Icon__story_star

… nazywa się Rawito!

Rawito jest połączeniem słów Ra (egipski bóg Słońca) i Wito (forma łacińskiego słowa vita, czyli „życie”). Rawito to pierwsze na świecie lody na patyku raw w jakości bio.
Icon__Ice_dream

Powstały pierwsze lody na patyku…

W efekcie skomplikowanego rozwoju procesu technologicznego i produkcyjnego Ondra osiągnął wyśniony cel – zaczął ręcznie produkować lody na patyku raw, o których marzył. Smaczne, zdrowe i wytworzone zgodnie z zasadami etycznej działalności gospodarczej i zrównoważonej produkcji. Bez dodatku cukru, tłuszczu i stabilizatorów. 
Icon__story_star

Na początku był pomysł

Nasz założyciel Ondra kocha podróże. Kocha też ludzi, słońce i przyrodę. To wszystko podczas podróży na Jamajkę połączyło mu się w jeden pomysł. Wyprodukować lody z najczystszych surowców na naszej planecie. Najsmaczniejsze, najprawdziwsze i pełne słońca. Po prostu lody na patyku raw.

Basically Raw

“Ice Dream” – pierwsze surowe lody BIO na świecie

Rawito to wyjątkowa marka, bazująca na wyjątkowej koncepcji. Nasze produkty zawierają wyłącznie surowce „raw” pochodzenia roślinnego w jakości bio. Czyli albo są świeże, albo poddane obróbce w niewysokiej temperaturze do 42°C. Dzięki temu ich własności odżywcze i jakość enzymatyczna zostają zachowane.

Icon__Dairy

Bez laktozy

Przy produkcji nie są wykorzystywane żadne surowce pochodzenia zwierzęcego ani produkty mleczne.
Icon__GMO

Bez GMO

Pracujemy tylko z żywnością czystą genetycznie.
Icon__Chemicals

Bez chemii

Produkty Rawito są wytwarzane bez barwników, syntetycznych stabilizatorów i konserwantów.
no sugar

Certyfikaty BIO

Nasze produkty są certyfikowane przez firmę Biokont w zakresie standardów europejskich.
Icon__Gluten

Bez glutenu

Nasze lody są w 100% bezglutenowe. W wytwórni nie przetwarza się żadnych surowców zawierających gluten.
Icon__Eco_energy

Ekologiczny proces produkcyjny

Nasze lody są produkowane ręcznie z wykorzystaniem energii ze źródeł odnawialnych Nano Energies. Wszystkie odpady są likwidowane przy minimalnym oddziaływaniu na środowisko, przeważnie poprzez kompostowanie.

Standards & Certificates

Farmer friendly

Wspieramy działalność farm rodzinnych na drugim końcu świata

Zależy nam na jakości, dlatego wybieramy tylko najlepsze bioskładniki, pochodzące z ich naturalnego środowiska. Znamy dostawców poszczególnych składników, nawet jeśli są z drugiego końca świata. 80% naszych dostawców to małe gospodarstwa rolne lub przedsiębiorstwa rodzinne w Afryce. W ten sposób pomagamy w naturalnym rozwoju warunków pracy tam, gdzie rodzą się podstawy naszego produktu.

Masło arachidowe (orzechowe)

GrowTech, Egipt

U naszego egipskiego dostawcy mamy bioplantację, biouprawę i bioprzetwórstwo orzechów arachidowych. Doskonale kontrolowany na każdym kroku proces dla zdrowej planety.

Daktyle

Farma Doudjebel, Tunezja

Certyfikowana biofarma, która za swoją misję uważa nauczenie świata, że daktyle są skarbnicą zdrowego naturalnego pożywienia. Soczystą i słodką perłą każdego nakrytego stołu.

Wanilia

The Madagascar Vanilla Company

Ręcznie zbierana i starannie kontrolowana wanilia z biofarmy Vanilla Company na Madagaskarze. Jej motto: „Nie zadowalaj się w życiu niczym mniej niż najlepszą wanilią na świecie.“

Migdały

Italian Almond, Włochy

„Każdy powinien dać z siebie światu to, co najlepsze. My dajemy migdały w jakości BIO, dojrzałe we włoskim słońcu, na zdrowej glebie bez chemii i starannie codziennie przetwarzane przez nas, ludzi.“

Baobab

B´Ayoba, Zimbabwe

Baobab pochodzący od miejscowych drobnych rolników, uprawiany w jakości BIO. Z uwzględnieniem zrównoważonego rozwoju i dobrych warunków życia tych, którzy troszczą o rośliny od nasionka po olej w butelce.

Czekolada

Kokoa Kamili, Tanzania

Producent najlepszego kakao w Tanzanii, dodatkowo uprawianego organicznie, z wielką dbałością o czystość gleby, wody i dobre życie drobnych rolników. Mówią, że: „Jeśli coś jest dobre dla miejscowych farmerów, jest też dobre dla kakao.” I rozumieją przez to także zdrowe środowisko.

Maca

Merrill Natura, Peru

Dostawca typowych peruwiańskich roślin uprawianych organicznie, z poszanowaniem przyrody i szacunkiem dla lokalnych mieszkańców. Życzeniem Merrill Natura jest dawanie przykładu innym farmerom, jak uczciwie i w sposób zrównoważony podchodzić do środowiska.

Kokos

Truecoco, Ghana

Z Ghany sprowadzamy najlepsze kokosy, jakie znaleźliśmy na świecie. Są tu uprawiane w certyfikowanej jakości BIO, a proces produkcyjny jest dopilnowany w najdrobniejszych szczegółach. Pracują tutaj uśmiechnięci i zadowoleni ludzie, którzy otrzymują uczciwą płacę za swoją pracę.

Orzechy cashew (nerkowca)

Farma Mimcashew, Ghana

Rodzinna farma, która uprawia orzechy cashew w jakości BIO na granicy lasu deszczowego i sawanny. Sympatyczni ludzi, których marzeniem jest zdrowa i silna ziemia.

Orzechy laskowe

Altalanga Acianda Agricola, Włochy

Na tej biofarmie mówią, że „uprawiają swoją ukochaną ziemią w nowym duchu dla nowych pokoleń”. Badają nowe sposoby, jak w sposób zrównoważony i ekologiczny uprawiać orzechy laskowe. I udaje się im wspaniale.