Jasna czekolada

Jest kremowa, rozpływa się w ustach, a gdy zamkniesz oczy, poczujesz ją jeszcze następnego dnia. Zawiera masło kakaowe tłoczone na zimno, najwyższej jakości proszek z lucumy i baobabu, do tego 25% oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia.

Ciemna czekolada

Nasza ciemna czekolada jest królową czekolad. Zawiera 75% masy kakaowej odmiany Criollo. Odznacza się wysoką zawartością masła kakaowego. Dodatkowo zawiera 25% oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia.

Orzechy laskowe

Wiewiórka wie, co robi

Orzechy laskowe są źródłem zdrowej energii, którą w naszej przyrodzie mamy łatwo dostępną. Ojczyzną orzechów laskowych jest Azja. Stąd ten chrupiący przysmak rozpowszechnił się na całym świecie. W dawnych czasach orzechom laskowych przypisywane były właściwości lecznicze, a nawet wróżbiarskie. Ze zrozumiałych powodów stanowiły zatem produkt, którego opłacało się mieć w domu porządną ilość w zapasie. Jedna garść orzechów często dostarcza nam więcej korzystnych substancji niż porcja zwykłego jedzenia. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, karoteny, rozpuszczalną w tłuszczu witaminę E, a także witaminę C. Warto wspomnieć także o długiej liście mikroelementów.

Korzyści dla zdrowia:

  • Wspomagają pamięć i czynność mózgu.
  • Zwiększają odporność na stres i są dobre na wzmocnienie nerwów.
  • Działają jak balsam przy wyczerpaniu psychicznym i fizycznym
  • Pomagają w zapobieganiu i leczeniu osteoporozy
  • Wzmacniają układ krążenia i serce
  • Są odpowiednie dla cukrzyków i kobiet w ciąży
  • Spowalniają uwiąd umysłowy
  • Zapobiegają i stanowią wsparcie w leczeniu nerwic
  • Dostarczają energii

Witaminy i minerały: zawierają tłuszcze nasycone, potas, magnez, żelazo oraz witaminy B1, B2, B3, B5, B6 a C.

Kraj pochodzenia: Turcja

Woda źródlana

Źródło życia

Woda jest dla naszego życia bardzo ważna, a jej jakość w szczególności. W następstwie zanieczyszczenia przemysłowego i rolniczego zwykła woda traci swoje dobre właściwości. Postanowiliśmy zatem w procesie produkcji dodatkowo uzdatniać wodę w specjalnym wielofunkcyjnym urządzeniu filtracyjnym i jonizującym. Za pomocą trzech filtrów urządzenie to harmonizuje i jonizuje, utrzymuje stabilne zasadowe pH 8,5 i przede wszystkim usuwa lub radykalnie zmniejsza zawartość wielu szkodliwych dla zdrowia substancji, które dziś powszechnie występują w wodzie. Np. azotany, substancje powierzchniowo czynne, substancje ropne, ślady herbicydów, insektycydów i hormonów, pozostałości organicznych związków chloru, pozostałości metali ciężkich. Jednocześnie poprawia smak i kolor wody, usuwa z wody osady, nieprzyjemny zapach i chlor.
Dzięki tej głębokiej filtracji martwa woda zmienia się z powrotem w wodę żywą.
Woda jest podstawowym źródłem życia i odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu nam zdrowia i satysfakcjonującego życia.

Masło arachidowe (orzechowe)

Tłusty przysmak, który pomaga w odchudzaniu!

Orzeszki arachidowe (nazywane często orzeszkami ziemnymi) są owocami orzachy podziemnej. przeważnie są zaliczane do orzechów, chociaż pod względem botanicznym chodzi o roślinę strączkową. Roślina pochodzi aż z Ameryki Południowej, gdzie początkowo rosła dziko, prawdopodobnie w Peru (około 7 600 lat temu). Orzeszki arachidowe zawierają mnóstwo minerałów, których potrzebujemy przy zdrowym odchudzaniu, ale także substancje odżywcze konieczne dla wzrostu i prawidłowej funkcji mięśni.

Korzyści dla zdrowia:

  • Orzeszki arachidowe wspomagają procesy krwiotwórcze, są korzystne przy chorobach serca i skórnych.
  • Przyczyniają się też do ochrony zębów przed próchnicą.
  • Dzięki zawartości zdrowych tłuszczów obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, wzmacniają pamięć i zdolności obronne organizmu, a nawet wspomagają odchudzanie.
  • Zawierają przeciwutleniacza, które chronią komórki, tkanki i narządy. Działają korzystnie na układ nerwowy.

Witaminy i minerały: Masło orzechowe (arachidowe) zawiera wiele korzystnych witamin i minerałów, jakimi są witaminy z grupy B, witamina E, magnez, potas, cynk, mangan, fosfor. Ponadto zawiera kwas foliowy, przeciwutleniacz rezweratrol i koenzym Q10.

Kraj pochodzenia: Chiny

Baobab

Drzewo życia

Ikona afrykańskiej Sawanny, znana jako „Drzewo życia”, cieszy się popularnością dzięki swojemu interesującemu kształtowi i długowieczności. Rodzi nadzwyczajna owoce o niezwykłych działaniach. Miąższ owoców baobabu ma biały lub lekko żółtawy kolor, cytrusowy smak i zawiera wiele korzystnych dla zdrowia substancji.
Owoce baobabu zalicza się do tzw. superfood, superżywności. Termin ten zaczęto używać do określenia grupy produktów żywnościowych, które mają wysoką zawartość korzystnych dla zdrowia substancji biologicznie czynnych.
Baobab w Rawito jest pełen słońca – wykorzystujemy bowiem wyłącznie baobab suszony na słońcu bezpośrednio w miejscu zbioru. W ten sposób zachowuje najwięcej energii i substancji odżywczych.

Korzyści dla zdrowia:

  • Baobab zawiera dużą ilość błonnika (60%), który działa jako środek oczyszczający w naszych jelitach.
  • Wspomaga odporność, prawidłową czynność układu nerwowego, działa jako przeciwutleniacz.
  • Znakomity do regeneracji, pomaga przeciwko zmęczeniu i wirusom.
  • Poprawia trawienie skrobi, zwiększa uczucie sytości. Dzięki wysokiej zawartości wapnia baobab pomaga zachować dobrą wytrzymałość i gęstość kości.
  • Pomaga utrzymać równowagę pH krwi!

Witaminy: baobab ma wysoką zawartość wapnia, potasu, tiaminy i witaminy B6. Stanowi ważne źródło aminokwasów – lizyny i izoleucyny.
Zawiera ponadto witaminy A, B i C. Oprócz witamin występują w nim także w znacznej ilości minerały, takie jak fosfor, żelazo, potas, magnez, cynk i wapń.

Kraj pochodzenia: Afryka

Migdały

Gorzkie i słodkie jednocześnie

Drzewa migdałowca to jedne z pierwszych orzechów na świecie. Pod względem botanicznym to krewne moreli, pochodzą z Grecji i często są wymieniane w Starym Testamencie, gdzie ich gałęzie symbolizują czystość. We Włoszech natomiast migdały są gwarancją szczęśliwego małżeństwa, pięć migdałów w dłoniach panny młodej i pana młodego symbolizują zdrowie, szczęście, płodność, bogactwo i długowieczność.
Garść migdałów jest przekąską bogatą w białka i inne substancje odżywcze. Ma wręcz cudowne działania zdrowotne. Migdały są idealne przede wszystkim dla kobiet w ciąży, ponieważ zawierają dużą ilość minerałów, potrzebnych dla rozwoju płodu, a także wspomagają tworzenie mleka matki. Powinny wchodzić w skład jadłospisu każdego zdrowego człowieka.

Korzyści dla zdrowia:

  • Regularne spożywanie migdałów wzmacnia nerwy, zwiększa wytrzymałość mięśni i pomaga przezwyciężyć stres, depresję i zmęczenie.
  • Wpływają pozytywnie na poziom cholesterolu, a także na nasze serce.
  • Zawierają wysoki procent białej, mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwutleniające, pomagają w procesie gojenia.
  • Regulują ciśnienie krwi, dzięki wysokiej zawartości błonnika wspomagają prawidłowe trawienie i czynność jelit.

Wzmacniają układ odpornościowy organizmu i łagodzą objawy trądziku.
Witaminy i minerały: migdały zawierają głównie witaminy B1, B3, B6, E i kwas foliowy. Minerały to magnez, cynk, mangan, wapń, żelazo, miedź i selen. Znaczącym składnikiem są również kwasy omega 3 i 6.

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Daktyle

Przekąska mistrzów olimpijskich

Daktyle to bomba energetyczna, mineralna i witaminowa, pochodzą z Mezopotamii, gdzie były uprawiane już 3000 lat przed naszą erą. Wielu wyczynowych sportowców wie, że daktyle są doskonałym źródłem substancji potrzebnych przy dużym wysiłku fizycznym. Mają bowiem najwyższą wartość energetyczną ze wszystkich owoców! Rosną na palmach w strefie subtropikalnej. Dzięki długiej przydatności do spożycia i zawartości cukrów (do 50%) były popularne wśród Beduinów jako szybkie i bogate źródło składników odżywczych na pustyni. Są idealną żywnością przy zmęczeniu fizycznym.

Korzyści dla zdrowia:

  • Daktyle, mimo swojej słodkości, nie zwiększają poziomu glukozy we krwi i chronią tętnice przed zatkaniem.
  • Są znakomite do uzupełnienia energii podczas aktywności fizycznej.
  • Wspomagają transport tlenu we krwi, pomagają w przypadku skurczów w żołądku.
  • Obniżają ciśnienie krwi.
  • Podjadanie daktyli jest też korzystne dla naszej skóry, włosów, kości i zębów.

Witaminy i minerały: Zawiera dużą ilość różnych aminokwasów. Są bogatym źródłem magnezu, potasu, chloru, żelaza i witamin z grupy A, B i D.

Kraj pochodzenia: Maroko

Kokos

Najlepsze kryje się w środku

Orzech kokosowy, rosnący na wierzchołku palmy kokosowej jest największym nasionem na Ziemi, które służy do rozmnażania rośliny. Trudno określić pierwotne miejsce występowania tego drzewa, ponieważ gdy orzech spadnie do morza, może pływać nawet kilka miesięcy, docierając w różne oddalone rejony. Dla ludzi aktywnych i sportowców substancje zawarte w kokosie są idealnym naturalnym boosterem jonowym.

Korzyści dla zdrowia:

  • Kokos jest wykorzystywany w leczeniu chorób układu nerwowego, utraty pamięci.
  • Leczy choroby skóry i wady płuc.
  • Jest odpowiednim preparatem przeciw bólom aparatu ruchu, wywołanym przez przeciążenie lub zwiększone napięcie mięśni.

Witaminy i minerały: zawiera proteiny, węglowodany, tłuszcze nasycone, wapń, krzem, fosfor, magnez, chlor, potas, siarkę, witaminy B1, B2, B3, B6 i C.

Kraj pochodzenia: Kajmany

Wanilia

Aromat dalekich stron i domu

Laski wanilii to niezastąpiony składnik do przyprawiania czekolad, lodów i tortów. Tę przyprawę znali już w dawnych czasach mieszkańcy Meksyku. Toltekowie i Aztekowie nazywali ją „czarnym strąkiem” i wykorzystywali jako dodatek do przygotowania napojów energetycznych z ziaren kakaowych oraz jako środek leczniczy i tonik. To orchidea odmiany Vanilla, która wspina się po drzewach do wysokości dwóch metrów. Jej ojczyzną jest tropikalna Ameryka.

Korzyści dla zdrowia:

  • Wanilia pobudza pracę serca i ogólnie aktywuje organizm.
  • Pomaga obniżyć gorączkę.
  • Jest naturalnym antydepresantem, który łagodzi lęki i uspokaja umysł, pomaga przy bezsenności i braku apetytu.
  • Podobno działa też jako afrodyzjak.

Witaminy i minerały: Zawiera witaminy B1, B2, B3, B5 i B6. Z minerałów są to mangan, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk i miedź.

Kraj pochodzenia: Meksyk