
Jest kremowa, rozpływa się w ustach, a gdy zamkniesz oczy, poczujesz ją jeszcze następnego dnia. Zawiera masło kakaowe tłoczone na zimno, najwyższej jakości proszek z lucumy i baobabu, do tego 25% oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia.
Jest kremowa, rozpływa się w ustach, a gdy zamkniesz oczy, poczujesz ją jeszcze następnego dnia. Zawiera masło kakaowe tłoczone na zimno, najwyższej jakości proszek z lucumy i baobabu, do tego 25% oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia.
Nasza ciemna czekolada jest królową czekolad. Zawiera 75% masy kakaowej odmiany Criollo. Odznacza się wysoką zawartością masła kakaowego. Dodatkowo zawiera 25% oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia.
Orzechy laskowe są źródłem zdrowej energii, którą w naszej przyrodzie mamy łatwo dostępną. Ojczyzną orzechów laskowych jest Azja. Stąd ten chrupiący przysmak rozpowszechnił się na całym świecie. W dawnych czasach orzechom laskowych przypisywane były właściwości lecznicze, a nawet wróżbiarskie. Ze zrozumiałych powodów stanowiły zatem produkt, którego opłacało się mieć w domu porządną ilość w zapasie. Jedna garść orzechów często dostarcza nam więcej korzystnych substancji niż porcja zwykłego jedzenia. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, karoteny, rozpuszczalną w tłuszczu witaminę E, a także witaminę C. Warto wspomnieć także o długiej liście mikroelementów.
Korzyści dla zdrowia:
Witaminy i minerały: zawierają tłuszcze nasycone, potas, magnez, żelazo oraz witaminy B1, B2, B3, B5, B6 a C.
Kraj pochodzenia: Turcja
Woda jest dla naszego życia bardzo ważna, a jej jakość w szczególności. W następstwie zanieczyszczenia przemysłowego i rolniczego zwykła woda traci swoje dobre właściwości. Postanowiliśmy zatem w procesie produkcji dodatkowo uzdatniać wodę w specjalnym wielofunkcyjnym urządzeniu filtracyjnym i jonizującym. Za pomocą trzech filtrów urządzenie to harmonizuje i jonizuje, utrzymuje stabilne zasadowe pH 8,5 i przede wszystkim usuwa lub radykalnie zmniejsza zawartość wielu szkodliwych dla zdrowia substancji, które dziś powszechnie występują w wodzie. Np. azotany, substancje powierzchniowo czynne, substancje ropne, ślady herbicydów, insektycydów i hormonów, pozostałości organicznych związków chloru, pozostałości metali ciężkich. Jednocześnie poprawia smak i kolor wody, usuwa z wody osady, nieprzyjemny zapach i chlor.
Dzięki tej głębokiej filtracji martwa woda zmienia się z powrotem w wodę żywą.
Woda jest podstawowym źródłem życia i odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu nam zdrowia i satysfakcjonującego życia.
Orzeszki arachidowe (nazywane często orzeszkami ziemnymi) są owocami orzachy podziemnej. przeważnie są zaliczane do orzechów, chociaż pod względem botanicznym chodzi o roślinę strączkową. Roślina pochodzi aż z Ameryki Południowej, gdzie początkowo rosła dziko, prawdopodobnie w Peru (około 7 600 lat temu). Orzeszki arachidowe zawierają mnóstwo minerałów, których potrzebujemy przy zdrowym odchudzaniu, ale także substancje odżywcze konieczne dla wzrostu i prawidłowej funkcji mięśni.
Korzyści dla zdrowia:
Witaminy i minerały: Masło orzechowe (arachidowe) zawiera wiele korzystnych witamin i minerałów, jakimi są witaminy z grupy B, witamina E, magnez, potas, cynk, mangan, fosfor. Ponadto zawiera kwas foliowy, przeciwutleniacz rezweratrol i koenzym Q10.
Kraj pochodzenia: Chiny
Ikona afrykańskiej Sawanny, znana jako „Drzewo życia”, cieszy się popularnością dzięki swojemu interesującemu kształtowi i długowieczności. Rodzi nadzwyczajna owoce o niezwykłych działaniach. Miąższ owoców baobabu ma biały lub lekko żółtawy kolor, cytrusowy smak i zawiera wiele korzystnych dla zdrowia substancji.
Owoce baobabu zalicza się do tzw. superfood, superżywności. Termin ten zaczęto używać do określenia grupy produktów żywnościowych, które mają wysoką zawartość korzystnych dla zdrowia substancji biologicznie czynnych.
Baobab w Rawito jest pełen słońca – wykorzystujemy bowiem wyłącznie baobab suszony na słońcu bezpośrednio w miejscu zbioru. W ten sposób zachowuje najwięcej energii i substancji odżywczych.
Korzyści dla zdrowia:
Witaminy: baobab ma wysoką zawartość wapnia, potasu, tiaminy i witaminy B6. Stanowi ważne źródło aminokwasów – lizyny i izoleucyny.
Zawiera ponadto witaminy A, B i C. Oprócz witamin występują w nim także w znacznej ilości minerały, takie jak fosfor, żelazo, potas, magnez, cynk i wapń.
Kraj pochodzenia: Afryka
Drzewa migdałowca to jedne z pierwszych orzechów na świecie. Pod względem botanicznym to krewne moreli, pochodzą z Grecji i często są wymieniane w Starym Testamencie, gdzie ich gałęzie symbolizują czystość. We Włoszech natomiast migdały są gwarancją szczęśliwego małżeństwa, pięć migdałów w dłoniach panny młodej i pana młodego symbolizują zdrowie, szczęście, płodność, bogactwo i długowieczność.
Garść migdałów jest przekąską bogatą w białka i inne substancje odżywcze. Ma wręcz cudowne działania zdrowotne. Migdały są idealne przede wszystkim dla kobiet w ciąży, ponieważ zawierają dużą ilość minerałów, potrzebnych dla rozwoju płodu, a także wspomagają tworzenie mleka matki. Powinny wchodzić w skład jadłospisu każdego zdrowego człowieka.
Korzyści dla zdrowia:
Wzmacniają układ odpornościowy organizmu i łagodzą objawy trądziku.
Witaminy i minerały: migdały zawierają głównie witaminy B1, B3, B6, E i kwas foliowy. Minerały to magnez, cynk, mangan, wapń, żelazo, miedź i selen. Znaczącym składnikiem są również kwasy omega 3 i 6.
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Daktyle to bomba energetyczna, mineralna i witaminowa, pochodzą z Mezopotamii, gdzie były uprawiane już 3000 lat przed naszą erą. Wielu wyczynowych sportowców wie, że daktyle są doskonałym źródłem substancji potrzebnych przy dużym wysiłku fizycznym. Mają bowiem najwyższą wartość energetyczną ze wszystkich owoców! Rosną na palmach w strefie subtropikalnej. Dzięki długiej przydatności do spożycia i zawartości cukrów (do 50%) były popularne wśród Beduinów jako szybkie i bogate źródło składników odżywczych na pustyni. Są idealną żywnością przy zmęczeniu fizycznym.
Korzyści dla zdrowia:
Witaminy i minerały: Zawiera dużą ilość różnych aminokwasów. Są bogatym źródłem magnezu, potasu, chloru, żelaza i witamin z grupy A, B i D.
Kraj pochodzenia: Maroko
Orzech kokosowy, rosnący na wierzchołku palmy kokosowej jest największym nasionem na Ziemi, które służy do rozmnażania rośliny. Trudno określić pierwotne miejsce występowania tego drzewa, ponieważ gdy orzech spadnie do morza, może pływać nawet kilka miesięcy, docierając w różne oddalone rejony. Dla ludzi aktywnych i sportowców substancje zawarte w kokosie są idealnym naturalnym boosterem jonowym.
Korzyści dla zdrowia:
Witaminy i minerały: zawiera proteiny, węglowodany, tłuszcze nasycone, wapń, krzem, fosfor, magnez, chlor, potas, siarkę, witaminy B1, B2, B3, B6 i C.
Kraj pochodzenia: Kajmany
Laski wanilii to niezastąpiony składnik do przyprawiania czekolad, lodów i tortów. Tę przyprawę znali już w dawnych czasach mieszkańcy Meksyku. Toltekowie i Aztekowie nazywali ją „czarnym strąkiem” i wykorzystywali jako dodatek do przygotowania napojów energetycznych z ziaren kakaowych oraz jako środek leczniczy i tonik. To orchidea odmiany Vanilla, która wspina się po drzewach do wysokości dwóch metrów. Jej ojczyzną jest tropikalna Ameryka.
Korzyści dla zdrowia:
Witaminy i minerały: Zawiera witaminy B1, B2, B3, B5 i B6. Z minerałów są to mangan, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk i miedź.
Kraj pochodzenia: Meksyk