Raw Law with Love
Przyjazne dla środowiska, zdrowe dla organizmu człowieka
Na początku była inspiracja. Rajski ogród pełen darów natury na wyspie Jamajka zainspirował Ondrę do produkcji lodów nowych czasów. W 100% naturalnych. Bez laktozy, glutenu, stabilizatorów, barwników, wzmacniaczy smaku i bez dodatku cukru. Z najczystszych składników. Wyprodukowanych zgodnie z zasadami etyki i zrównoważonej działalności gospodarczej.
Prace rozwojowe trwały rok. Testowanie technologii, degustacje i dopracowywanie szczegółów. Zrozumienie biologii i chemii królestwa roślin. Efektem były pierwsze surowe lody BIO na świecie. W 100% zdrowe i smaczne. Przygotowane w niskiej temperaturze, o prostym składzie. Rawito Ice Dream!
Marzenie stało się rzeczywistością. Z pewnością wyraża to nazwa Rawito – połączenie słów „Ra” (egipski bóg słońca) i „Wito” (forma łacińskiego słowa vita, czyli życie).
Boski smak Rawito Ice Dream nie wynika jedynie z tego, że 100% składników to produkty BIO – przede wszystkim jest to efektem naszej pasji i entuzjazmu dla odpowiedzialnego i świadomego tworzenia lepszego świata.
Ekologia i zrównoważony rozwój
To, co jest dobre dla natury, jest dobre także dla nas. Oceniamy każde działanie, jakie podejmujemy w Rawito, by upewnić się, że jest zrównoważone i sprawdzić jaki ma wpływ na środowisko.
Wszystkie surowce, których używamy do produkcji lodów, są produktami o jakości bio. Pochodzą od odpowiedzialnych rolników, których przeważnie znamy osobiście. Ani jedno ziarno kakaowca nie było pryskane chemicznie, nie było też nawożone syntetycznymi nawozami. Większość składników jest zbieranych ręcznie i z najwyższą dbałością o glebę i zachowanie krajobrazu.
Wszystkie produkty Rawito posiadają certyfikat BIO. Minimalizujemy odpady z produkcji i konsekwentnie je segregujemy. 100% odpadów organicznych kompostujemy.
Nasz proces produkcji jest tak skonfigurowany, aby minimalizować zużycie wody. Cały czas pracujemy nad jego udoskonalaniem i szukamy sposobów, aby zaoszczędzić każdą kroplę. Przenieśliśmy produkcję do naturalnych rejonów Szumawy z własnymi źródłami mineralnymi.
Przy produkcji używamy energii z odnawialnych źródeł z firmy Nano Energies, nawet jeśli wiąże się to z wyższymi kosztami.
Opakowania lodów są w 100% wyprodukowane z nadających się do kompostowania materiałów. Zewnętrzne pudełko jest wykonane z papieru z recyklingu. Wewnętrzne, przezroczyste opakowanie jest wykonane na bazie skrobi, która jest w 100% biodegradowalna.
So the story goes
Rawito Ice Dream – lody dla nowego świata.
Rawito to inspirująca podróż w poszukiwaniu przygód. Krok po kroku tworzymy sposób na prowadzenie naszej działalności gospodarczej w sposób świadomy i korzystny. Szukamy nowego spojrzenia na to co jest, a co nie jest dobre. Zależy nam na tym, aby Rawito było w zgodzie z planetą, ludźmi i wszystkim co żyje.
Pierwsze na świecie surowe lody na patyku BIO to dopiero początek …
07/2019
Nowa strona internetowa
03/2019
BIOFACH
02/2019
Jeszcze bliżej natury
10/2018
15 000 fanów
05/2017
Wikingowie i lody na patyku?
05/2017
Nowy produkt
04/2017
Reportaż w TV NOVA
08/2016
Wycieczki dla dzieci
07/2017
Rozszerzamy sieć sprzedaży
05/2016
… i świat się cieszy
05/2016
Wyruszamy w świat…
06/2016
Wiemy, od kogo kupujemy
04/2016
Prosto do klienta!
03/2015
Nasze pierwsze targi
03/2015
Bez maszyn nie ruszymy
02/2015
Pierwsza manufaktura
04/2015
… nazywa się Rawito!
02/2015
Powstały pierwsze lody na patyku…
11/2014
Na początku był pomysł
Basically Raw
“Ice Dream” – pierwsze surowe lody BIO na świecie
Rawito to wyjątkowa marka, bazująca na wyjątkowej koncepcji. Nasze produkty zawierają wyłącznie surowce „raw” pochodzenia roślinnego w jakości bio. Czyli albo są świeże, albo poddane obróbce w niewysokiej temperaturze do 42°C. Dzięki temu ich własności odżywcze i jakość enzymatyczna zostają zachowane.
Bez laktozy
Bez GMO
Bez chemii
Ekologiczny proces produkcyjny
Vegan
Certyfikaty BIO
Standards & Certificates
Farmer friendly
Wspieramy działalność farm rodzinnych na drugim końcu świata
Zależy nam na jakości, dlatego wybieramy tylko najlepsze bioskładniki, pochodzące z ich naturalnego środowiska. Znamy dostawców poszczególnych składników, nawet jeśli są z drugiego końca świata. 80% naszych dostawców to małe gospodarstwa rolne lub przedsiębiorstwa rodzinne w Afryce. W ten sposób pomagamy w naturalnym rozwoju warunków pracy tam, gdzie rodzą się podstawy naszego produktu.