
Wiewiórka wie, co robi
Orzechy laskowe są źródłem zdrowej energii, którą w naszej przyrodzie mamy łatwo dostępną. Ojczyzną orzechów laskowych jest Azja. Stąd ten chrupiący przysmak rozpowszechnił się na całym świecie. W dawnych czasach orzechom laskowych przypisywane były właściwości lecznicze, a nawet wróżbiarskie. Ze zrozumiałych powodów stanowiły zatem produkt, którego opłacało się mieć w domu porządną ilość w zapasie. Jedna garść orzechów często dostarcza nam więcej korzystnych substancji niż porcja zwykłego jedzenia. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, karoteny, rozpuszczalną w tłuszczu witaminę E, a także witaminę C. Warto wspomnieć także o długiej liście mikroelementów.
Korzyści dla zdrowia:
- Wspomagają pamięć i czynność mózgu.
- Zwiększają odporność na stres i są dobre na wzmocnienie nerwów.
- Działają jak balsam przy wyczerpaniu psychicznym i fizycznym
- Pomagają w zapobieganiu i leczeniu osteoporozy
- Wzmacniają układ krążenia i serce
- Są odpowiednie dla cukrzyków i kobiet w ciąży
- Spowalniają uwiąd umysłowy
- Zapobiegają i stanowią wsparcie w leczeniu nerwic
- Dostarczają energii
Witaminy i minerały: zawierają tłuszcze nasycone, potas, magnez, żelazo oraz witaminy B1, B2, B3, B5, B6 a C.
Kraj pochodzenia: Turcja