Przekąska mistrzów olimpijskich
Daktyle to bomba energetyczna, mineralna i witaminowa, pochodzą z Mezopotamii, gdzie były uprawiane już 3000 lat przed naszą erą. Wielu wyczynowych sportowców wie, że daktyle są doskonałym źródłem substancji potrzebnych przy dużym wysiłku fizycznym. Mają bowiem najwyższą wartość energetyczną ze wszystkich owoców! Rosną na palmach w strefie subtropikalnej. Dzięki długiej przydatności do spożycia i zawartości cukrów (do 50%) były popularne wśród Beduinów jako szybkie i bogate źródło składników odżywczych na pustyni. Są idealną żywnością przy zmęczeniu fizycznym.
Korzyści dla zdrowia:
- Daktyle, mimo swojej słodkości, nie zwiększają poziomu glukozy we krwi i chronią tętnice przed zatkaniem.
- Są znakomite do uzupełnienia energii podczas aktywności fizycznej.
- Wspomagają transport tlenu we krwi, pomagają w przypadku skurczów w żołądku.
- Obniżają ciśnienie krwi.
- Podjadanie daktyli jest też korzystne dla naszej skóry, włosów, kości i zębów.
Witaminy i minerały: Zawiera dużą ilość różnych aminokwasów. Są bogatym źródłem magnezu, potasu, chloru, żelaza i witamin z grupy A, B i D.
Kraj pochodzenia: Maroko