Wanilia

Aromat dalekich stron i domu

Laski wanilii to niezastąpiony składnik do przyprawiania czekolad, lodów i tortów. Tę przyprawę znali już w dawnych czasach mieszkańcy Meksyku. Toltekowie i Aztekowie nazywali ją „czarnym strąkiem” i wykorzystywali jako dodatek do przygotowania napojów energetycznych z ziaren kakaowych oraz jako środek leczniczy i tonik. To orchidea odmiany Vanilla, która wspina się po drzewach do wysokości dwóch metrów. Jej ojczyzną jest tropikalna Ameryka.

Korzyści dla zdrowia:

  • Wanilia pobudza pracę serca i ogólnie aktywuje organizm.
  • Pomaga obniżyć gorączkę.
  • Jest naturalnym antydepresantem, który łagodzi lęki i uspokaja umysł, pomaga przy bezsenności i braku apetytu.
  • Podobno działa też jako afrodyzjak.

Witaminy i minerały: Zawiera witaminy B1, B2, B3, B5 i B6. Z minerałów są to mangan, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk i miedź.

Kraj pochodzenia: Meksyk